56612-raven-rock-circle_0126

A family’s luxury getaway in Caldera Springs

The owners of a magnificent home in the Central Oregon resort community Caldera Springs gave Matt Jura of High Timber Construction only two major directives for the creation of their new home. First, they wanted a home that could welcome a lot of guests, as the family frequently entertains on a large scale. Second, they wanted the home to feel like a mountain lodge getaway, where the family could relax and feel like they were really on vacation.

With nearly a million and a half dollar budget, Jura and building designer RDS Design & Development, Inc. spent a year engineering this 5800 square foot family home, located in the forest south of Sunriver, down to the finest details. “What I love about this house is everything is grand, without being too overdone,” explains Jura, whose company High Timber Construction builds only custom homes. “The layout is uncluttered throughout, and the details are understated.”

56612-raven-rock-circle_0180_600_400

As a visitor approaches the property, the gabled Northwest mountain lodge-style home comes into view. The exterior is clad in Montana Moss rock and dark wood, with massive radius beams that repeat in the interior of the home. A four-by-nine-foot custom-made pine door with hand-forged black iron decorative hinges and handles, crafted by John Small of Bend, is flanked by two wide transom windows. “Instead of a double wooden door, I felt that two transom windows would allow for more natural light into the home,” explains Jura.

The entrance is grand by most standards, but at the same time remains subdued and rustic. High Timber construction manager Christian Keene identifies eight-inch, rough-sawn hickory wood floors, framed by iron that has been blued, as one feature that gives the home a comfortable feeling. “Bluing is a technique in which the iron is fired, to give it a patina—an old, antique look,” explains Keene. “The way the floors are finished throughout the house, they look like reclaimed barn wood.”

Stepping from the entrance into the great room, visitors see a stunning piece—a four-tier elk-horn chandelier hanging from the knotty pine cathedral ceiling. It’s a show-stopping piece of lighting and work of art made from shed antlers found in Idaho. Additional light comes from nature, through a bank of windows that illuminate the heavy wood and rock interior. “Because this lot is not south facing, it was important for me to bring in as much natural light as possible,” explains Jura. “So even when the lights are not on during the day, you can see there is plenty of light in here.”

56612-raven-rock-circle_0170_600_401

The great room’s fireplace is made from the same type of rock that is on the exterior of the house, while the ledges of the fireplace are all solid stone slabs. The iron frame and fireplace tools were artistically welded by Dry Canyon Forge. “They did an amazing job,” says Jura. “The owner, Joe Elliot, is so artistic.” The entire effect of the fireplace wall gives the house the welcoming, character-filled space the owners desired. Progressive Interior & Design of Bend handled the interior design for the house, and the owners are also avid art collectors, with a collection that enhances the beautiful home throughout.

The great room opens up to a full bar area, with a white, gray and silver honed granite top with a six millimeter chiseled edge. To the side of the bar are built-in nooks for an espresso machine and a wine refrigerator. Opening from here are knotty alder wooden cabinets that lead into the expansive kitchen. Dave Poe of Mission Statement Woodworking spent several weeks getting the distressed look of these cabinets just right, collaborating with Bend lead glass artist, Rick DeWild.

The massive kitchen island, made from the same honed granite with the same chiseled edging as the bar, measures eight by eight feet and was put together in two sections. “It weighs almost as much as a car,” say Keene. “Each section of this island took six men to carry.”

 

The oversized custom copper stove hood with metal accents sits above the 60-inch stainless steel Wolfe gas range, complete with six burners, a grill and two ovens.  The backsplash, with decorative metal pieces, was made by Carnegie Tile and Stone. Jura points out two hidden nooks to the side of the range that hide olive oils and other cooking ingredients, conveniently stowing them close by without cluttering the counter area.

A copper hammered-front, apron-style sink sits below a picture window that looks out to the covered courtyard. A side door near the kitchen leads to this outdoor living area, which is a perfect venue for entertaining as well. A stainless steel DCS grill, refrigerator, cook top and storage cupboards are built into stone countertops, made by Fristrom Masonry of Bend, who also crafted the floor to ceiling outdoor gas fireplace. Above the fireplace is a hidden flat screen television, which Jura suggests would be an excellent way to watch football games while enjoying the outdoor space.

The patio offers unobstructed views of the backyard forest, allowing the owners to feel as if they are far away in the wilderness, but with all the luxuries of modern-day living.

56612-raven-rock-circle_0110_600_401

Stepping back into the hallway from the courtyard, another hickory door leads us into the mudroom, which opens up into a large laundry room with travertine floors and stacked grey-colored Electrolux double washers and dryers. This utilitarian space is well-used, a place where the family can store skis and boots in custom-made cabinetry designed especially for the sport, and which also conveniently accesses the garage.

Also adjacent to the courtyard is the family’s main master bedroom. “This home actually has five master suites,” says Jura, “but the main master is the largest one, where the owners take retreat.”

The main master bedroom is nothing short of stunning. A rock-front shelving and custom wall unit flank the entrance to this grand bedroom, which is elegantly decorated with furnishings from Northwest Interiors and Haven Homes.

A separate bathing area holds a custom-made hammered-copper, deep soaking tub, surrounded by a unique partial rock wall, with large rock outcroppings that are used as shelves. In another, separate area is a tiled double shower room with not only a rain shower head mounted from the ceiling, but also a daisy head shower mounted from the side of the all-tiled, frameless glass shower. Many long clerestory windows in both the shower and bath areas allow for natural light without compromising privacy. From the main master bathroom is another glass door, which leads out onto a private deck with a large 12-person spa.

The master walk-in closet is huge. Jura installed pull-down hanging racks to allow the couple to easily utilize storage space up to the ceiling. The closet exits into the hallway so the couple can access it easily without necessarily having to go into their bedroom.

56612-raven-rock-circle_0229_600_401

The couple has a toddler, and so wanted their daughter’s room to be near their master suite, not on the opposite side of the house where the other rooms are located. Jura was able to make the main master bedroom a bit smaller, to accommodate a child’s room across the hallway. He calls this the mini master bedroom, which has its own whimsically decorated bathroom.

Jura’s childlike imagination also dreamed up a special room for the children who visit this home. He calls it the bunkroom, and it’s just a small stone’s throw from his favorite landing space on the stairs. “I think of it as a fort for kids. We custom built four bunk beds tucked into the walls, and each twin bunk has its own private window and USB plugs for all their electronics,” he explains. “I think it’s really a cozy, fun room for kids,” which also has its own private, large bathroom and walk-in closet.

The other two master bedrooms are downstairs in the other wing of the house, each with built-in fireplaces and views to the outside forest, capturing the retreat environment the owners wanted. Jura credits Landscape Elements LLC for creating the natural forest feel at the front and back of the property, where some original old fir trees still stand, and where new ones were planted for privacy. The landscape team also brought in large lava rock boulders to help with the natural colors, and to give the area some depth and visual transition.

The home sits within the community of Caldera Springs, a retreat in and of itself with a links golf course, pool and fitness center, bistro, Lake House gathering place, and many parks, trails and lakes to enjoy.

At its heart, the Caldera Springs home is an entertaining retreat house with welcoming spaces full of originality and character. It’s just what the owners desired for their piece of paradise in Central Oregon.

No Comments

Have something to add to this story? Share it in the comments.